Indien u een beeld van onze website wil gebruiken of kopen, gelieve contact op te nemen via de contact pagina.

Reportage Van Gogh kunstroute en de Steenkoolmijn Sauwartan

  • Bijna een skelet van een kleine steenkoolmijn

    Een wandeling te Wasmes langs de kunstroute en steenkoolmijnsites

0
Van Gogh huis
0
Protestants kerkje van Wasmes
0
Van Gogh kunstroute en mijnsite van Marcasse
0
mijnsite van Marcasse
0
oude mijnsite van Marcasse
0
mijnsite van Marcasse
0
mijnsite van Marcasse
0
verlaten mijnsite van Marcasse
0
Oekraïens kerkje
0
Van Gogh kunstroute en de Steenkoolmijn Sauwartan
0
Steenkoolmijn Sauwartan
0
Steenkoolmijn Sauwartan
0
Steenkoolmijn Sauwartan
0
Steenkoolmijn Sauwartan
0
Steenkoolmijn Sauwartan
0
Steenkoolmijn Sauwartan
0
Steenkoolmijn Sauwartan
0
Steenkoolmijn Sauwartan
0
Steenkoolmijn Sauwartan
0
Steenkoolmijn Sauwartan

Reportage van de Steenkoolmijn te Sauwartan

Bijna een skelet van een kleine steenkoolmijn

Juli 2024

- Van Gogh kunstroute en de Steenkoolmijn Sauwartan -

Een wandeling te Wasmes langs de kunstroute en steenkoolmijnsites die ik had gespot in het prachtig geïllustreerde boek van Kristien Hansebout bracht me op het idee om een wandeling te maken met enkele vrienden. Gezien ik volop aan het revalideren ben van een schouder operatie is dit een prima oefening voor het losgooien van de spieren.
De bezienswaardigheden op de wandeling zijn uiterst leuk om te bekijken. Zelfs een plaatselijke kerkdienst in een klein protestants kerkje van Wasmes is met open deur te bekijken vanop afstand. De route brengt ons door de dorpskern naar de terril en de oude mijnsite van Marcasse. Het is niet meer dan een ruïne, maar toch best nog leuk om eens te bekijken. Een monument ter ere van de 17 gestorven mijnwerkers lijkt op zich ook al een beetje verlaten. Een mooie en kleurrijke graffiti fleurt de site wat op en geeft mooi weer dat de "kunstenaar" in Vincent van Gogh er werd "geboren". Verderop, gaande door een weide kom je aan een Oekraïens kerkje. Met een beetje geluk kan je daar ook een kerkdienst bijwonen. Langs het kleine dorpje Warquinies kan je het mooie bos van Colfontaine zien liggen. Een mooie weg leid ons naar het begin van het bos en de steenkoolmijn van Sauwartan. Het mooie bospad richting Sars-La-Bruyére, loopt langs een kabbelend beekje tot aan de enige echte beklimming van de wandeling, de trappen van de Rampe des Ecoliers. Eenmaal je deze overwonnen hebt, ben je bijna terug aan het beginpunt, alles bij elkaar een 9-tal km verder.

BIJNA EEN SKELET VAN EEN KLEINE STEENKOOLMIJN.

- De vintage Super Takumar lenzen -

Een aantal foto's van de wandeling zijn gemaakt door de LEICA Vario-Summilux VARIO SUMMILUX 1,8-2,4/17-80 mm lens van mijn Huawei P30Pro.
De foto's op de mijnsite van Sauwartan zijn gemaakt met mijn Sony α7 markIII in combinatie met de Super Tak 1:3.5/28mm. Helaas zijn deze niet van de beste kwaliteit gezien de stabiliteit in mijn schouder nog niet voldoende is.
De Super Takumar lenzen bieden een vintage uitstraling en zijn nochtans van uitstekende kwaliteit. Asahi introduceerde deze lenzen met M42-vatting op hun camera's in de vroege jaren '60. SMC Takumar-lenzen werden geproduceerd tot halverwege de jaren '70. Daarna stapte Asahi over op de SMC Pentax bajonet vatting. Door middel van een speciale adapter kunnen deze objectieven gebruikt worden op moderne camera's.
Een andere fotoreportage met verschillende Super Takumar lenzen heb ik al eerder eens gemaakt in het album van beelden in Pepinster na de overstromingen.

- Van Gogh kunstroute en de Steenkoolmijn Sauwartan -

Met Komoot in de hand starten we een wandeling aan het Van Gogh Huis in Wasmes (Colfontaine) langs de Van Gogh kunstroute en enkele steenkoolmijnsites, . Hij verbleef er van 1878 tot 1879 als lekenpredikant. De route die we volgen is als het ware een ode aan de schilder Van Gogh. Het eerste deel van het traject dat ons door de smalle straatjes van het dorp brengt staan soms vol met netels tot aan je oksels.
Zoals ik in het boek van Kristien had gelezen vinden we er enkele bijzondere plekken zoals de Protestantse tempel van Petit-Wasmes die destijds vrij populair waren in de streek van de Borinage . Hier moet de jonge Van Gogh ooit 2 predikanten hebben bijgestaan. Hij gaat er de eredienst voor, en verspreid de Evangelische boodschap. Hij moet bijbel-lezingen leiden en zieken bezoeken. Van Gogh zal nooit in de protestantse tempel van Wasmes voorgaan. Deze tempel wordt pas in 1897 in gebruik genomen, de Borinage-tijd van Van Gogh is dan al twintig jaar voorbij.
Naast nog enkele merkwaardige hommages aan Van Gogh brengt de wandeling on tot aan de Mijnsite van Marcasse. Ook hier vinden we enkele kunstwerken als ode aan Vincent. Hij wilde zich in 1979  met de mijnwerkers  vereenzelvigen en in april 1879 daalde hij af in een kolenmijn van de Charbonnage de Marcasse tot op 700 meter diepte. Het leven hier inspireerde hem om houtskooltekeningen van mijnwerkers te maken.

- BIJNA EEN SKELET VAN EEN KLEINE STEENKOOLMIJN -

De betonnen schachtblok van de steenkoolmijn van Sauwartan werd gebouwd in 1927 gebouwd en werd definitief gesloten in 1938. De betonnen constructie werd gebouwd ter vervanging van een houten constructie. Ontginning van steenkool in deze bossen werd reeds gerechtvaardigd door de abdij van Saint-Ghislain aan het eind van de 18de eeuw, die halsheer was van de regio.
Het is de enige nog bestaande betonnen schachtbok in de mijnstreek ten westen van Bergen. Het ontwerp is gebaseerd op het systeem van Freycinet, de Franse ingenieur die gespecialiseerd was in gewapend beton. De constructie is gebouwd naar de plannen van architect Crombez uit Wasmes. De gebouwen zijn opgetrokken uit betonnen balken en de muren opgevuld met bakstenen. Het gebruik van beton als voornaamste element laat zich verklaren door de grote flexibiliteit, de hoge sterkte en snelheid van uitvoering die het biedt.
Zowel de schachtblok als de kolenwasserij bleven sindsdien onaangeroerd. De structuur van het beton vertoont ernstig betonrot. Nochtans zijn de restanten van de mijngebouwen en de terril Sauwartan beschermt als monument sinds 1991. Zoals bij vele beschermde gebouwen en monumenten heeft het hier natuurlijk te maken met fondsen. Het is net hetzelfde verhaal als bij de mijnsite van Marcasse hierboven.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.