- Het bezoek -
Een rit naar Maaseik maakt me een analoge lichtmeter rijker die ik 2de hands heb gekocht. Vermits het toch al een einde rijden is, deed ik wat opzoekwerk naar te bezoeken plaatsen in de buurt. Dit was dan eerder laat in de namiddag. Na het ophalen van de lichtmeter voor analoge fotografie, bezocht ik eerst de Klaaskensmolen en de Sint-Lambertuskerk te Neeroeteren. Eenmaal geparkeerd vlakbij de Roosterhoeve in Roosteren, maak ik een kleine wandeling door het natuurgebied De Rug. Ik was eigenlijk op zoek naar een beeld dat ik eerder vond op het Wereld Wijde Web. Uiteindelijk heb ik de exacte locatie van dat beeld niet gevonden. Na de korte verplaatsing vind ik toch een mooi stukje Maasvalei aan de oevers van de maas. Na het nuttigen van mijn zelfgesmeerde boterhammekes maak ik enkele beelden met Wolverine glas van Kase voor de breedhoek Sony-lens. Nadat ik de omgeving goed heb bekeken, pak ik al mijn gerief netjes in. Mijn oog was al gevallen op de mooie verdorde distels die er staan op de oevers.
Het Smalste Stukje Nederland
- De geschiedenis -
Het natuurgebied De Rug ligt in de gemeente Roosteren. Wat maakt de omgeving nu zo speciaal? Je vindt er bijvoorbeeld de grootste kudde Konikpaarden van het Rivierpark Maasvallei. Helaas waren de dag van mijn bezoek de paarden er niet. Misschien stonden ze wel aan de overkant van de Maas. Want, naar het schijnt trotseren ze het Maaswater al eens om op bezoek te gaan bij de overburen. De Maasvalei is een groen en afwisselend landschap met hoge dijken die het landschap beschermen bij hoogstand van de Maas en waar je diverse fauna en flora aantreft. Je kan in het natuurgebied ook terecht voor een wandeling van +/- 6km genaamd "ommetje Maasdal Roosteren". Het is geen bewegwijzerde route, maar je vindt de wandeling wel via knooppunten. Op de wandeling door "Het Smalste Stukje Nederland" kom je langs een herdenkingsmonument vlakbij de Maasbrug. Het monument werd opgericht waarop het 100 jaar geleden was dat er officieel een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Geografische gezien ligt het natuurpark dan ook op een 3-landenpunt. Op 14 november 1918 passeerden ruim 11.000 Duitse militairen de grens toen ze op de markt van Maaseik werden ontwapend.
De dorpskern van Roosteren ligt in het westen van Echt-Susteren en wordt alleen door de Maas van België gescheiden. De naam Roosteren kwam eerder: Rosusteren, Rufsusteren, Rustren, Roesten en Roesteren, Rosteren en Roisterad. Het is een combinatie van Rode en Suestra. Roosteren is ontstaan aan de samenvloeiing van de Roode Beek en de Geleenbeek en is waarschijnlijk een landcultuur ontwikkeld door Abdij Susteren aan het begin van de 8e eeuw.
Webdesign by Refined Retinas
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.